Op 14 april verscheen onderstaand artikel op www.bpnieuws.nl. Auteur Geert Peters kwam langs tijdens de Garden Fair op 1 en 2 april en schreef een verslag.
------------------------------
“Welkom op de grootste hederakwekerij van het westelijk halfrond,” lacht Middelkoop terwijl we de kas binnenlopen. “We kunnen er helemaal doorheen lopen, maar je kunt het ook zo van mij aannemen: we kweken hier verschillende tropische planten, maar verreweg het grootste gedeelte van het kasareaal, zo’n 12 hectare, is compleet gereserveerd voor de kweek van Hedera’s.”
Pieter Middelkoop in de verwerkingsruimte van Hedera Plant, hier tijdens de mede door hem georganiseerde Garden Fair begin deze maand.
Hedera Plant is aangesloten bij Vireõ plant sales, de overkoepelende naam voor een vijftal kwekerijen. Op al die kwekerijen worden weer andere planten gekweekt en de tropische planten in het assortiment komen bij Hedera Plant vandaan. Naast Hedera’s worden er een tiental andere tropische planten geweekt, zoals Sansevieria’s, Yucca’s en Dracaena’s. “Van die laatste hadden wij een paar jaar terug heel veel staan, maar omdat het aanbod domweg te groot was, klapte de markt ervoor voor een groot deel in elkaar. Nu is die weer wat aangetrokken, maar hebben wij ons aanbod ondertussen flink gediversifieerd. Hierdoor kunnen wij onze afnemers nu een breder totaalpakket aanbieden.”
Piramides
Wat meteen opvalt zijn de ‘piramides’ (zie foto en video). “Je hebt kwekers die de planten gewoon op tafels zetten, maar dan krijg je geen mooie, hangende compositie, zoals deze plant eigenlijk hoort te zijn. De piramides zijn noord-zuid gericht, zodat beide kanten van de piramide evenveel licht krijgen. Nadeel is wel dat alles met de hand moet gebeuren. Kijk,” gaat Middelkoop verder terwijl hij een plantje oppakt, “je kunt dit met geen mogelijkheid machinaal oppakken. Of in elk geval niet zonder de plant te beschadigen. Wie weet verandert dat ooit, maar vooralsnog zitten we wat dat betreft nog om een oplossing verlegen.”
De piramides met daarop de Hedera planten
Wat daarnaast opvalt, is dat er ook planten aan het plafond hangen. “Dat zijn de moederplanten. Wij kopen nooit zaaigoed of stek, we doen dat allemaal zelf. En waarom ze hangen? Eenvoudig: omdat dat de goedkoopste ruimte is.
De zogeheten 'moederplanten' aan het plafond
Kijkje in de kas
De andere planten importeert het bedrijf met name uit Azië en Midden Amerika. Die komen dan eerst in een afgesloten ruimte terecht, alwaar wordt gekeken of er geen ‘rare dingen’ als slangetjes of tropische insecten zijn meekomen. Vervolgens gaat de sluis open en worden ze in de kas gezet. Het verschilt vervolgens per plant hoe lang ze moeten staan: sommigen zijn zo weer weg, andere hebben veel meer tijd nodig.